Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Kroppkakor – klassiskt recept

Klassiska kroppkakor som serveras med lingonsylt och skirat smör är husmanskost när den är som bäst.
Charlotte Jenkinson
Kroppkakor – klassiskt recept
Kroppkakor – klassiskt recept
Kroppkakor – klassiskt recept

Ingredienser

  • 1 kg potatis - mjölig sort
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)

Fyllning

  • 300 g sidfläsk - rimmat
  • 1 gul lök
  • 1 tsk kryddpeppar - stött
  • 2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • lingonsylt
  • smör - skirat

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund. Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt det kallna.

  2. Fyllning: Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min. Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan. Stek ytterligare ca 3 min. Krydda med kryddpeppar och svartpeppar. Ställ blandningen åt sidan.

  3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker. Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. Arbeta inte degen för mycket. För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.

  4. Rulla varje del till en bulle. Gör en fördjupning i bullen och fyll den med ca 1 msk av den stekta fläskblandningen. Nyp ihop och forma återigen till en bulle. Gör samma sak med alla bitarna.

  5. Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Servera dem varma med lingonsylt och lite skirat smör.

Vad tyckte du om receptet?