Kroppkakor

Klassiska kroppkakor som serveras med lingonsylt och skirat smör är husmanskost när den är som bäst.
Charlotte Jenkinson

Ingredienser

  • 1 kg potatis - mjölig sort
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)

Fyllning

  • 300 g sidfläsk - rimmat
  • 1 gul lök
  • 1 tsk kryddpeppar - stött
  • 2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • lingonsylt
  • smör - skirat

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och låt potatisarna ånga av en stund. Pressa dem genom en potatispress ner i en bunke och låt det kallna.

  2. Fyllning: Finstrimla fläsket och stek det på medelvärme ca 5 min. Skala och finhacka löken och blanda med fläsket i stekpannan. Stek ytterligare ca 3 min. Krydda med kryddpeppar och svartpeppar. Ställ blandningen åt sidan.

  3. Blanda den pressade kalla potatisen med salt och socker. Vispa samman äggen och rör ner dem samt mjölet lite i taget. Spara ca 1/2 dl av mjölet till utbakning. Arbeta inte degen för mycket. För att veta om degen är tillräckligt fast kan du provkoka en liten degbit i vatten och se om den håller ihop. Lägg upp potatisdegen på ett mjölat bakbord och forma till en rulle. Dela den i 16 lika stora delar.

  4. Rulla varje del till en bulle. Gör en fördjupning i bullen och fyll den med ca 1 msk av den stekta fläskblandningen. Nyp ihop och forma återigen till en bulle. Gör samma sak med alla bitarna.

  5. Koka upp vatten med salt, ca 2 tsk salt/liter vatten. Lägg försiktigt ner några kroppkakor i taget och låt dem sjuda tills de flyter upp och därefter ytterligare ca 5 min. Ta upp dem med en hålslev. Servera dem varma med lingonsylt och lite skirat smör.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!