Kronärtskocksdoppa med varm kryddolja

Den svenska kallpressade rapsoljan blir smakbärare åt fina sommarkryddor. Det blir en spännande brytning att doppa de svala bladen i den varma oljan.
Malin Landquist
Kronärtskocksdoppa med varm kryddolja
Kronärtskocksdoppa med varm kryddolja Foto: Peter Carlsson

Ingredienser

  • 2 kronärtskockor - stora
  • 2 l vatten
  • 0,5 dl havssalt
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk äppelcidervinäger

Kryddolja

  • 1,5 dl rapsolja - kallpressad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl örtkvistar - t.ex libbsticka, rosmarin, timjan, dragon och basilika
  • 1 lagerblad
  • 2 remsor citronskal
  • 2 msk citron - pressad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk flingsalt

Garnering

  • ringblomsblad - ev
  • flingsalt

Gör så här

  1. Bryt loss stjälken från kronärtskockorna. Lägg dem i en gryta och tillsätt vatten, salt, socker och vinäger.  Låt koka upp och koka skockorna tills det går lätt att dra av bladen, 45 min –1 timme. Ta upp och låt kallna.

  2. Dra av bladen och lägg dem på ett fat. Plocka bort de innersta lila bladen och skägget, lägg undan bottnarna till krustaderna.

  3. Kryddolja: Skala och krossa vitlöksklyftorna. Blanda oljan med resten av ingredienserna i en kastrull. Värm den, utan att den kokar. Häll oljan i en skål och ställ det på fatet med kronärtskocksblad. Garnera eventuellt med ringblomsblad och flingsalt. Doppa bladen i den varma, oljan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!