Krämig tomatsoppa med fröströssel

Recept på krämig tomatsoppa med fröströssel. Soppa är toppen att ta med i termos på picknicken. Den får krämig konsistens av bönorna, och frömixen blir en härlig kontrast.
Liselotte Forslin
Mixa soppan slät med mixerstav och servera med fröströssel på toppen.
Mixa soppan slät med mixerstav och servera med fröströssel på toppen. Foto: Emma Eriksson

Ingredienser

  • 1 gul lök - liten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 förp tomater - krossade (500 g)
  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksbuljongspulver - ekologisk, t ex lantbuljong
  • 1 förp bönor - blandade (380 g)
  • 1 krm strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Fröströssel

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lökhack och timjan i olja ca 2 min. Rör ner tomatpurén och låt den fräsa med ca 1 minut. Tillsätt vinet. Häll i tomater och vatten, tillsätt buljong och bönor. Krydda med socker, salt och peppar. Låt soppan sjuda utan lock ca 10 min.

  2. Fröströssel: Blanda pumpakärnor och solrosfrön. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlöken med fröna och rör ner oljan.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav och servera med fröströssel på toppen.

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego❤️

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!