Krämig svampsoppa med potatis och timjan

Recept på krämig svampsoppa med potatis och timjan. Ta dina favoritsvampar och gör en mustig och matig svampsoppa med potatis i! 
Petra Lindstrand
Krämig svampsoppa med potatis och timjan
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 g svamp - rensad +250 g, t ex trattkantareller, kantareller och champinjoner 
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör - + 1 msk
  • 0,5 tsk curry
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 svampbuljongtärningar
  • 300 g potatis
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Garnering:

  • 0,5 kruka timjan

Tillbehör:

  • bröd - t ex baguette

Gör så här

  1. Rensa 250 g svamp och skär den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i 2 msk smör i en gryta tills de fått fin färg. Tillsätt curry och låt fräsa med ca 1 minut. 

  2. Tillsätt vinet och låt vätskan koka in ca 1 minut. Häll i vatten och grädde och tillsätt buljongtärningarna.

  3. Skala och skiva potatisen. Lägg potatisen i grytan och sjud under lock ca 15 min tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät med mixerstav. Späd med mer vatten om soppan känns för tjock.

  4. Ansa och skär 250 g svamp i bitar. Stek den i 1 msk smör i en stekpanna tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar.

  5. Häll upp soppan i skålar och toppa med den stekta svampen. Garnera med timjan och servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?