Krämig sparrissoppa med parmaströssel

Vårgrön primörsoppa med grön sparris och späd spenat.
Mitt Kök
Krämig sparrissoppa med parmaströssel
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g grön sparris
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 påsar babyspenat - à 65 g
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche - lätt
  • 1 krm cajennepeppar
  • salt

Parmaströssel

  • 4 - 6 skivor parmaskinka

Till servering

  • pinjenötter - rostade
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Parmaströssel: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Stek i mitten av ugnen tills de är frasiga och har fin färg, cirka 10 minuter. Låt kallna och grovhacka.

  2. Bryt av den nedre grova delen på sparrisstjälkarna. Skär sparrisen i mindre bitar. Spar och lättkoka några knoppar till garnering. Hacka vitlöken.

  3. Koka sparris och vitlök under lock i buljongen, cirka 7 minuter. Tillsätt spenat och grädde. Fortsätt koka ytterligare cirka 5 minuter.

  4. Mixa soppan slät tillsammans med crème fraiche. Värm och smaka av med kajennpeppar och salt. Toppa soppan med sparrisknoppar, parmaströssel, pinjenötter och vattenkrasse.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Bitar av varmrökt lax passar också bra att toppa sparrissoppan med, i stället för parmaströssel & nötter. Strö då gärna lite hackad dill över

Recept från Mitt kök