Krämig sötpotatissoppa med mandel- och koriandertopping

Recept på krämig sötpotatissoppa med mandel- och koriandertopping. Soppan blir bara godare om den får stå till sig i kylskåp en dag. Servera i små skålar eller glas och toppa med mandelblandningen vid servering.
Lisa Lemke

Ingredienser

  • 500 g sötpotatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 40 g ingefära - färsk
  • 1 msk currypasta - röd
  • 1 msk rapsolja
  • 5 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 msk fisksås - asiatisk
  • 1 tsk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 75 g sötmandel
  • 1 kvist thaibasilika
  • 1 kvist koriander

Gör så här

  1. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar. Skala och strimla lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka ingefäran.

  2. Fräs lök, vitlök, chili och curry-pasta i olja i en gryta ca 2 min. Tillsätt sötpotatis, ingefära, vatten, kokosmjölk, buljongtärning och fisksås och koka upp.

  3. Låt sjuda under lock ca 20 min, tills sötpotatisen är mjuk. Mixa soppan slät, smaka av med citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  4. Topping: Grovhacka mandlar, thaibasilika och koriander och blanda ihop. Strö det över soppan och servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!