Krämig polenta med rostade grönsaker

­I norra Italien äts det mycket av den lättlagade och krämiga polentan, ofta är den då smaksatt med parmesanost. Här serveras det krämiga ”majsriset” med sötrostade grönsaker.
Tove Nilsson

Ingredienser

  • 2 paprika
  • 3 rödlök
  • 1 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk timjan - torkad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 30 g parmesan
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 3 msk citronjuice - nypressad
  • 8 dl mjölk
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 dl polenta
  • 1 tsk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.

  2. Skölj, kärna ur och klyfta paprikan. Skala och klyfta löken. Skölj och skiva zucchinin.

  3. Fördela paprika, lök, zucchini, olja, timjan, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Sänk ugnsvärmen till 225° och rosta blandningen mitt i ugnen 25 min.

  4. Finriv parmesanosten. Plocka och grov-strimla persilja och basilika (spara några basilikablad till garnering). Pressa citronjuicen.

  5. Börja med polentan när det återstår 10 min på grönsakerna: Koka upp mjölk och buljongtärning. Tillsätt polentan och rör tills den tjocknar och är krämig, ca 5 min.

  6. Dra polentan från värmen. Tillsätt parmesanost, persilja, basilika och citronjuice.

  7. Servera polentan med de rostade grönsa­kerna. Garnera med basilikablad och droppa över oljan.

  8. Näringsvärde: 392 kcal/portion

    18 g fett, 15 g protein, 41 g kolhydrater

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!