Krämig paj med hallon

Krämig paj med sommarhallon har ett knaprigt pajskal fyllt med färska hallon – en klassisk sommardessert som man aldrig tröttnar på.
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 250 g hallon - färska, + 125 g till garnering
  • 1 ägg - stort
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 0,5 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Tärna smöret. Mixa smör, mjöl, socker och bakpulver hastigt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ i kylen ca  30 min. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 12 min.

  2. Fyllning: Vispa ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Strö 250 g hallon över pajbottnen. Häll crème fraiche-smeten över.

  3. Grädda pajen mitt i ugnen 35–40 min, tills den stannat och fått fin färg. Låt svalna. Pudra över florsocker vid servering. Strö över 125 g färska hallon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!