Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron

Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron passar bra på julbordet. Champinjonerna kokas i en lag med klassiska matjessillkryddor. Den får då nästan samma smak som matjessillen.

Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 burkar matjessill - (à 200 g)
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 citron
  • 1 kruka dill
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Champinjoner

  • 250 g champinjoner
  • 2 msk ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 krm kanel - mald
  • 1 krm kryddnejlikor - malda

Gör så här

  1. Champinjoner: Ansa och halvera små champinjoner, skär större i fjärdedelar. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Lägg svampen i den varma lagen. Låt kallna och ställ i kylen ca 1 dygn.

  2. Låt matjessill och champinjoner rinna av väl. Blanda crème fraiche och majonnäs. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka dillen, spara lite till garnering. Klipp smörgåskrassen, spara lite till garnering. Blanda ner citronskal, dill och krasse i såsen och krydda med salt och peppar.

  3. Blanda hälften av såsen med matjessill och hälften med champinjonerna. Ställ båda sorterna i kylen och låt dra ca 4 timmar. Garnera med den sparade dillen  och smörgåskrassen vid servering.

Vad tyckte du om receptet?