Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron
I kyl: 1 dygn och 4 timmar
Aktiv tid c:a 20 minuter
Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron passar bra på julbordet. Champinjonerna kokas i en lag med klassiska matjessillkryddor. Den får då nästan samma smak som matjessillen.
Ingredienser
-
2 burkar
matjessill
- (à 200 g)
-
2 dl
crème fraiche
-
0,5 dl
majonnäs
-
1
citron
-
1 kruka
dill
-
1 ask
smörgåskrasse
-
1 krm
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Champinjoner
-
250 g
champinjoner
-
2 msk
ättiksprit
- (12 %)
-
1 dl
strösocker
-
1,5 dl
vatten
-
1 tsk
salt
-
10
kryddpepparkorn
-
1 krm
kanel
- mald
-
1 krm
kryddnejlikor
- malda
Gör så här
-
Champinjoner: Ansa och halvera små champinjoner, skär större i fjärdedelar. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Lägg svampen i den varma lagen. Låt kallna och ställ i kylen ca 1 dygn.
-
Låt matjessill och champinjoner rinna av väl. Blanda crème fraiche och majonnäs. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka dillen, spara lite till garnering. Klipp smörgåskrassen, spara lite till garnering. Blanda ner citronskal, dill och krasse i såsen och krydda med salt och peppar.
-
Blanda hälften av såsen med matjessill och hälften med champinjonerna. Ställ båda sorterna i kylen och låt dra ca 4 timmar. Garnera med den sparade dillen och smörgåskrassen vid servering.