Krämig kyckling marsala

Krämig pasta med svamp och kyckling. Marsalavinet ger såsen en härligt fyllig sötma och kycklingen blir saftig och mör när den sakta får puttra klart i den goda såsen.
Petra Lindstrand
Krämig kyckling marsala
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 bananschalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g champinjoner
  • 600 g minutfilé av kyckling - cirka
  • 1 tsk salt - + 0,75 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 dl vetemjöl - cirka, + 0,5 msk
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk smör
  • 1 dl marsalavin - + 0,5 dl, torrt eller sherryvinäger
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 hönsbuljongtärning

TILLBEHÖR & GARNERING

  • 0,5 kruka bladpersilja - strimlad
  • 400 g pasta - nykokt, till exempel pappardelle

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skiva svampen.

  2. Krydda kycklingen med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Vänd runt skivorna i 1 dl mjöl och skaka av överflödet. Stek filéerna på medelvärme i olja, 2–3 minuter per sida. Ta upp och lägg åt sidan.

  3. Lägg smör i pannan (skölj ej ur pannan) och fräs lök, vitlök och svamp i cirka 5 minuter. Strö över ½ msk mjöl och rör runt. Tillsätt vinet och låt vätskan nästan koka in. Tillsätt 2 dl vatten, grädde, buljongtärning, ¾ tsk salt och 2 krm peppar. Småkoka i 5 minuter.

  4. Lägg tillbaka kycklingen i såsen och täck med lite sås. Låt sjuda i cirka 3 minuter tills kycklingen är klar rakt igenom.

  5. Servera kyckling och sås med nykokt pasta. Garnera med persilja.

Vad tyckte du om receptet?