Krämig köttfärspaj med grönpeppar

En underbart kryddig köttfärspaj utöver det vanliga. Krämig, smakrik och mättande. Fantastiskt god! Servera med en enkel grönsallad.

Mitt Kök
Krämig köttfärspaj med grönpeppar
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 - 4 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 1 salladslök
  • 2 röda paprikor
  • 4 msk majsolja
  • 0,5 msk grönpeppar - i vinägerlag (finns på burk)
  • 500 g köttfärs - gärna högrevsfärs
  • 1 - 2 krm salt

Äggsmet

  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk strösalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl ost - riven

Till gräddning

  • 1 ark aluminiumfolie
  • smör

Potatisgarnering

  • 3 - 4 medelstora potatisar - mjöliga
  • 2 - 3 msk olivolja

Till servering

  • 1 ask cocktailtomater - ca 250 g
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa ihop mjöl och smöret skuret i bitar i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet medan maskinen blandar och mixa ihop till det formas en deg. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter.

  2. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord, den ska vara cirka 3 millimeter tjock. Tryck ut den i botten och på kanterna i en i en pajform eller panna, cirka 22 centimeter i diameter, så att den hänger lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och förgrädda cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

  4. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

  5. Fyllning: Ansa och skiva löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i små skivor. Fräs det skivade i hälften av oljan cirka 3 minuter. Tillsätt grovstött grönpeppar, utan lagen, och fräs cirka 1/2 minut. Ta upp det frästa på en tallrik.

  6. Fräs färsen grovsmulig i resten av oljan och stek den tills den fått fin färg, rör om då och då. Blanda i den frästa löken och paprikan. Smaka av röran med salt.

  7. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Blanda i osten.

  8. Varva färsröra och äggsmet i pajskalet, med äggsmeten överst. Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.

  9. Gör potatisgarnering under tiden. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, använd gärna mandolin. Fräs potatisen halvmjuk i oljan, cirka 5 minuter.

  10. Ta ut pajen. Ta bort folien och kasta den. Toppa pajen med potatisen och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare 15 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt pajen vila cirka 20 minuter innan den serveras.

  11. Fräs cocktailtomaterna i oljan cirka 5 minuter. Krydda med flingsalt och servera till pajen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök