Kräftpaj med romsås

Recept på kräftpaj med romsås. Fänkål och kräftor passar väldigt bra ihop. Servera pajen med den goda romsåsen och en sallad.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk dillfrö
  • 125 g smör
  • 2 msk kryddig snaps

Fyllning

  • 1 fänkål
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 röd spansk peppar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 knippa dill
  • 400 g kräftstjärtar
  • 150 g svecia - riven

Äggstanning

  • 4 ägg
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar

Romsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 knippa dill
  • 0,5 dl röd stenbitsrom
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • 100 g kräftstjärtar
  • 1 msk citronolja
  • dill
  • citronskivor
  • sallad - blandad

Gör så här

  1. Pajdeg: Lägg vetemjöl, grahamsmjöl, dillfrö och smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt snapsen och kör tills en degboll bildas. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl. Ta upp degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Plasta och ställ i kylen i 30 minuter.

  2. Värm ugnen till 225 grader. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter.

  3. Fyllning: Skiva fänkålen, snitta, skölj och skiva purjolöken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs grönsakerna i en stekpanna med olja i 5 minuter. Tillsätt dill och kräftstjärtar. Lägg hälften av osten på botten. Fördela fyllningen ovanpå och strö resten av osten ovanpå.

  4. Äggstanning: Vispa samman ägg, majsstärkelse och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Garnera med kräftstjärtar vända i citronolja, dill och halva citronskivor.

  5. Romsås: Vispa crème fraichen tjock och tillsätt majonnäs, rom och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera till pajen med blandad sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!