Kräftceviche - bloody mary style

Ceviche är från början en peruansk rätt där fisk och skaldjur tillagas av syran från citrusfrukter genom att ligga inlagt färskpressad saft i ett antal timmar eller över natten. Signifikativa smaker för en ceviche är därmed såklart citron och lime, men även chili, koriander och färska grönsaker. Den här kräftcevichen innehåller brännvin, men det går bra att laga ceviche även utan sprit.
Mitt Kök
Kräftceviche - bloody mary style
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 350 g kräftstjärtar - utan skal, färska handskalade, frysta och tinade eller i lake, avrunna

Cevichesås

  • 2 tomater
  • 1 liten fänkål
  • 1 rödlök - färsk
  • 2 salladslökar
  • 1 kruka koriander
  • 3 dl tomatjuice
  • 4 msk chilisås av ketchuptyp
  • 1 - 2 krm tabasco
  • 1 tsk worcestersås
  • 2 msk vodka - ca
  • lime - färkpressad saft av 1/2
  • flingsalt

Till servering

  • 2 avokado
  • surdegsbröd - grillat i skivor
  • limeklyftor

Gör så här

  1. Skär tomaterna i smala klyftor. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och finhacka rödlöken. Ansa och hacka salladslöken. Hacka koriandern.

  2. Cevichesås: Blanda tomatjuice och chilisås i en skål. Smaka av med tabasco, worchestershire sause, vodka, limesaft och salt. Vänd ner tomater, fänkål, rödlök, salladslök och koriander.

  3. Vänd ner kräftsjärtar i såsen. Täck över med plastfilm och låt stå kallt ca 15 minuter.

  4. Vid servering: Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur och mosa avokadoköttet grovt.

  5. Servera ceviche med grillat surdegsbröd tillsammans med avokado och limeklyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök