Krabbollar med cocktailsås

Recept på krabbollar med cocktailsås. Använd helst färsk krabba till bollarna, resultatet blir inte alls detsamma med konserverat krabbkött. Cocktailsåsen, som brukar göras på ketchup eller chilisås, är ett vanligt tillbehör till skaldjur i USA.

Ingredienser

  • 1 krabba - (200 g rensat krabbkött)
  • 100 g kex - salta
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 5 dl rapsolja - jordnötsolja

Cocktailsås

  • 2 dl chilisås - av ketchuptyp
  • 2 msk pepparrot - färskriven
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 krm tabasco
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sås: Blanda chilisås, pepparrot, citronsaft och worcestersås. Krydda med tabasco, salt och peppar.

  2. Rensa krabban och finfördela köttet i en bunke. Mixa eller krossa kexen till smulor. Blanda 3/4 dl av smulorna med krabban tillsammans med majonnäs, worcestersås, senap och cayennepeppar.

  3. Rulla små bollar av smeten och lägg på ett fat.

  4. Blanda ägg och mjölk i en djup tallrik. Lägg resten av kexsmulor-na på ett fat. Doppa bollarna i äggblandningen och vänd dem sedan i smulorna.

  5. Hetta upp oljan i en fritös eller kastrull till 180°. Fritera bollarna i omgångar 2–3 min, tills de fått fin gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med såsen.

Recept av Ylva Porsklev

Att dricka till krabbollarna

Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 (1507) Tyskland, 24:70 (50 cl). Ekologiskt veteöl med fin fräschör, här finns toner av bröd, honung och en lätt krydda. 

Kung Fu Girl Riesling 2014 (2690) USA, 129 kr. Vitt vin med drag av mandariner, frisk lime och en lätt druvsötma i eftersmaken. 

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei 0,4 % (1922) Tyskland, 13:90 (50 cl). Alkoholfritt veteöl, kryddigt, piggt och fräscht med mild beska. 

Vintyper som passar extra bra till skaldjur

Sancerre från Loire, Frankrike. Lättsamt aromatiska viner med sval druvkaraktär och frisk fruktsyra. 

Muscadet från Loire, Frankrike. Lätta, skira viner - läckra till naturella ostron. 

Chablis från Bourgogne, Frankrike. Det finns både de som har lätt fatkaraktär och de som är helt utan. Friska, eleganta viner. 

Champagne, Frankrike. Aptitretande bubbel med många nyanser är kanske det optimala skaldjursvinet. 

Riesling från Mosel eller Rheingau i Tyskland. Kvillrande friska viner, antingen kruttorra eller med en lätt antydan till sötma. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!