Krabbklor i Singapore-chilisås

Denna rätt anses vara en av Singapores nationalrätter. Egentligen ska man använda en krabba som kallas ”mud crab” men eftersom den inte går att få tag på i Sverige har vi valt svenska krabbklor. Denna rätt är lite kladdig och stökig att äta.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Krabbklor i Singapore-chilisås
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 2 kg krabbklor - (ca 40 klor)
  • 3 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 - 3 röda chili - t ex spansk peppar
  • 2 msk ingefära - riven
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond - konc
  • 3 dl tomatpuré
  • 1 dl sweet chilisås
  • 2 msk ketchup
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk palmsocker - eller farinsocker
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 ägg
  • 25 g smör - rumsvarmt
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 krm nymald svartpeppar
  • 2 salladslökar

Tillbehör

  • ris

Gör så här

  1. Skala schalottenlök och vitlök. Kärna ur chilin. Mixa schalottenlök, vitlök, chili och ingefära i en matberedare eller med mixerstav till en puré. Värm oljan i en stekpanna och fräs purén ca 5 min. Rör om några gånger.

  2. Häll över vatten och fond och tillsätt tomatpuré, sweet chilisås, ketchup, soja, socker och risvinäger. Koka upp och låt sjuda ca 15 min.

  3. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Koka upp tills såsen tjocknar något. Vispa upp ägget och rör ner det och smöret. Krydda med salt och peppar.

  4. Lägg krabbklorna i såsen och låt dem blir varma. Strimla salladslöken och strö den över. Servera med ris.

Vad tyckte du om receptet?