Köttgryta med selleri och parmesancrème

Köttgryta med selleri och parmesancrème blir bara godare om den lagas dagen innan den ska serveras.
Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött - t ex märgpipa
  • 3 msk smör
  • 3 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 400 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk strösocker
  • 0,75 kruka timjan
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk soja - kinesisk
  • 300 g haricots verts - frysta

Parmesancrème

  • 3 dl crème fraiche - lätt
  • 1,5 dl parmesan - riven
  • 0,25 kruka timjan - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i ca 3 x 3 cm stora ­bitar. Bryn det i omgångar i 2 msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Krydda med 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar.

  2. Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek selleri, lök och vitlök i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och socker. Lägg nästan allt fräs i grytan, spara lite till garnering.

  3. Hacka 1/2 kruka timjan och blanda ner i grytan. Häll över vin, vatten och soja . Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar. Blanda ner haricots verts i grytan och låt koka ytterligare ca 5 min.

  4. Parmesancrème: Blanda crème fraiche, parmesan och timjan. Krydda med salt och peppar.

  5. Hacka 1/4 kruka timjan och blanda med det ­sparade sellerifräset. Strö över grytan. Servera med parmesancrème och bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!