Köttgryta med selleri och parmesancrème

Köttgryta med selleri och parmesancrème blir bara godare om den lagas dagen innan den ska serveras.

Köttgryta med selleri och parmesancrème
Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 1,5 kg nötkött - t ex märgpipa
  • 3 msk smör
  • 3 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 400 g rotselleri
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk strösocker
  • 0,75 kruka timjan
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk soja - kinesisk
  • 300 g haricots verts - frysta

Parmesancrème

  • 3 dl crème fraiche - lätt
  • 1,5 dl parmesan - riven
  • 0,25 kruka timjan - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i ca 3 x 3 cm stora ­bitar. Bryn det i omgångar i 2 msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Krydda med 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar.

  2. Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek selleri, lök och vitlök i 1 msk smör i en stekpanna. Krydda med 1 tsk salt och socker. Lägg nästan allt fräs i grytan, spara lite till garnering.

  3. Hacka 1/2 kruka timjan och blanda ner i grytan. Häll över vin, vatten och soja . Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar. Blanda ner haricots verts i grytan och låt koka ytterligare ca 5 min.

  4. Parmesancrème: Blanda crème fraiche, parmesan och timjan. Krydda med salt och peppar.

  5. Hacka 1/4 kruka timjan och blanda med det ­sparade sellerifräset. Strö över grytan. Servera med parmesancrème och bröd.

Vad tyckte du om receptet?