Köttfärssoppa med persiljekräm

Recept på köttfärssoppa med rotfrukter toppad med persiljekräm. Värmande kryddor gör den här köttfärssoppan extra välgörande ruggiga dagar.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 300 g nötfärs
  • 2 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 potatisar
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 1,25 l vatten
  • 0,5 dl kalvfond - koncentrerad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 krm kardemumma - stött
  • salt
  • peppar

Persiljekräm

  • 1 dl persilja - slätbladig
  • 2 dl crème fraiche
  • salt
  • peppar

Till servering

  • selleristjälkar
  • rostat bröd

Gör så här

  1. Bryn färsen i en stor gryta med olja, på hög värme. Rör om med trägaffel under tiden, så att färsen smular sig.

  2. Skala och riv lök, morötter, palsternackor och potatisar på grov skiva i matberedaren. Skiva selleristjälkarna tunt. Tillsätt allt i grytan och fräs med köttfärsen i någon minut. Späd med vatten och kalvfond. Smaksätt med tomatpuré, spiskummin, paprikapulver och kardemumma. Rör om och låt soppan koka upp och därefter sjuda i minst 20 minuter. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

  3. Persiljekräm: Lägg persiljebladen i en sil och häll över kokande vatten. Skölj av med kallt vatten. Krama ur vattnet och lägg persiljan i en mixerbägare. Tillsätt crème fraiche och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

  4. Garnera med selleristjälkar och servera med en klick persiljekräm och rostat bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök