Köttfärspaj - recept på god och enkel paj med köttfärs

Recept på köttfärspaj. Variera kryddningen på pajen med att t ex blanda i 1 tsk spiskummin, 1 tsk curry eller 1/2 tsk chiliflakes i köttfärsfräset. Extra färgglad blir också pajen med tärnad paprika eller majs som får fräsa med.

Köttfärspaj - recept på god och enkel paj med köttfärs
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 300 nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 dl tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 1 msk konc kalvfond
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 dl ost - riven, lagrad
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 - 3 msk vatten

Garnering

  • örter - hackade

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Pajdeg: Lägg mjöl och smör, skuret i mindre bitar, i en matberedare. Mixa ihop till ett smul. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 225°.

  2. Nagga pajdegen och grädda den mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Blanda i tomatpurén och späd med vattnet. Rör i fond och krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Låt puttra ca 5 min.

  4. Häll köttfärsfyllningen i det förgräddade pajskalet. Strö över osten. Vispa ihop ägg, mjölk och 1 tsk salt. Häll blandningen i formen. Sänk ugnsvärmen till 200°.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg, ca 30 min. Strö hackade örter över pajen och servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Flera recept på goda matpajer hittar du här: