Flera recept på goda matpajer hittar du här:
Köttfärspaj - recept på god och enkel paj med köttfärs
Tid i ugn:
Aktiv tid c:a 20 minuter
Recept på köttfärspaj. Variera kryddningen på pajen med att t ex blanda i 1 tsk spiskummin, 1 tsk curry eller 1/2 tsk chiliflakes i köttfärsfräset. Extra färgglad blir också pajen med tärnad paprika eller majs som får fräsa med.
Ingredienser
-
300
nötfärs
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
1 msk
olivolja
-
1,5 dl
tomatpuré
-
2 dl
vatten
-
1 msk
konc kalvfond
-
0,5 tsk
salt
- + 1 tsk
-
2 krm
nymald svartpeppar
-
2 dl
ost
- riven, lagrad
-
3
ägg
-
3 dl
mjölk
Pajdeg
-
3 dl
vetemjöl
-
100 g
smör
-
2 - 3 msk
vatten
Garnering
-
örter
- hackade
Tillbehör
-
sallad
Gör så här
-
Pajdeg: Lägg mjöl och smör, skuret i mindre bitar, i en matberedare. Mixa ihop till ett smul. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ formen i frysen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 225°.
-
Nagga pajdegen och grädda den mitt i ugnen ca 10 min.
-
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs färs, lök och vitlök i olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Blanda i tomatpurén och späd med vattnet. Rör i fond och krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Låt puttra ca 5 min.
-
Häll köttfärsfyllningen i det förgräddade pajskalet. Strö över osten. Vispa ihop ägg, mjölk och 1 tsk salt. Häll blandningen i formen. Sänk ugnsvärmen till 200°.
-
Grädda pajen mitt i ugnen tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg, ca 30 min. Strö hackade örter över pajen och servera med sallad.