Köttfärslimpa – recept på wallenbergare som köttfärslimpa

Recept på köttfärslimpa. Det här receptet har jag fått från den kända pianisten Lars Roos, som ofta lagat den svenska klassikern i sitt hem i Kalifornien. Den som vill kan grädda limpan i en brödform, smord eller klädd med bakplåtspapper.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 600 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm èpice riche - fyra kryddor
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör - smält
  • ströbröd

Till servering och garnering

  • kruspersilja - hackad
  • 4 port potatismos
  • 4 port gröna ärter - kokta
  • 25 g smör - brynt
  • pressgurka - se separat recept
  • rårörda lingon - se separat recept

Gör så här

  1. Blanda färs, salt och kryddan i en bunke. Rör i äggulorna, en i taget.

  2. Blanda i grädden, lite i taget. Täck bunken med plastfilm och ställ färsen kallt ca 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Forma färsen till en limpa i en ugnssäker form med bakplåtspapper. Pensla limpan försiktigt med ca hälften av det smälta smöret. Sikta över ett tunt lager ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

  5. Ös limpan med resten av smöret och stick in en köttermometer. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Efterstek limpan till 70 graders innertemperatur. Låt limpan vila ca 10 minuter och garnera med persiljan. Servera med potatismos, gröna ärter, brynt smör, pressgurka och rårörda lingon.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Recept på pressgurka 

Läs också: Recept på rårörda lingon 

Recept & styling: Lena Söderström (@tastybylenasoderstrom) Foto: Eva Hildén

Recept från Mitt kök