Köttfärslimpa med sås och lingonsylt  

Recept på köttfärslimpa med sås och lingonsylt - tvättäkta husmanskost, perfekt i matlådan.  
Charlotte Jenkinson
Köttfärslimpa med sås och lingonsylt  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar - kokta
  • 1 ägg
  • 1 msk senap
  • 1 msk timjan
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 500 g surkål - eventuellt

Sås

  • 1 gul lök - liten
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning kalvbuljong
  • 1 dl crème fraiche - lätt

Tillbehör

  • 2 dl lingonsylt
  • 200 g rågbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Lägg köttfärsen i en skål och blanda med lök, riven kokt potatis, ägg, senap, timjan, salt och peppar. Forma färsen till en avlång limpa och lägg den i en smord liten långpanna. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Vill du ha surkål till läggs den runtom limpan när ca 10 min återstår av tillagningstiden.

    .

  2. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör ca 1 minut. Tillsätt vatten, buljongtärning och crème fraiche. Låt det sjuda ca 5 min utan lock, tills såsen tjocknat något.

  3. Servera köttfärslimpan med sås, lingonsylt, bröd och eventuellt surkål.

Vad tyckte du om receptet?