Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Köttfärsgryta med gratinerad parmesan-potatis

Recept på köttfärsgryta med svamp. Lyxigt med köttfärs – krämigt och smakrikt. Svampen och rosmarinen bidrar till en riktigt höstig smakupplevelse.

Cecilia Hagerling Larsson
Mattias Larsson
Köttfärsgryta med gratinerad parmesan-potatis
Köttfärsgryta med gratinerad parmesan-potatis
Köttfärsgryta med gratinerad parmesan-potatis
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs
  • 500 g svamp - valfri sort
  • 2 rödlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl vispgrädde
  • 0,5 dl rosmarin - hackad
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar

Potatis

  • 1 kg potatis - fast sort
  • 75 g parmesanost
  • 3 dl smetana
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den rinna och ånga av. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Tryck till potatisen med en gaffel så att de spricker upp. Riv parmesanosten. Blanda smetana och parmesanost. Krydda med salt och peppar. Häll blandningen över potatisen. Gratinera potatisen mitt i ugnen i ca 15 min tills den fått fin färg.

  2. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken.

  3. Stek svampen i olja i en gryta tills den fått fin färg. Tillsätt köttfärsen och stek tills den fått fin brynt färg. Tillsätt lök, vitlök och mjöl och rör om. Häll på grädden och tillsätt rosmarin. Låt sjuda under lock i ca 5 min. Krydda med salt och peppar.

  4. Servera grytan med parmesanpotatis.

Vad tyckte du om receptet?