Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttfärsgratäng med jalapeñosalsa

Recept på köttfärsgratäng. Tex mex älskar både stora och små. Har du ont om tid, kan du använda köpt tomatsås i stället för hemlagad. Svalkande yoghurt och syrliga limeklyftor passar bra att bjuda till.

Lena Söderström
Köttfärsgratäng med jalapeñosalsa
Köttfärsgratäng med jalapeñosalsa
Köttfärsgratäng med jalapeñosalsa
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

    Tomatsås

    • 1gul lök
    • 3 mskolivolja
    • 2 msktomatpuré
    • 2 burkarkrossade tomater
    • 1 mskoregano- hackad

    Fyllning

    • 1 knippasalladslök
    • 2 mskolivolja
    • 500 glammfärs- eller nötfärs
    • 1 påsetex mex-krydda- t ex tacokrydda
    • 1 burksvarta bönor- sköljda och avrunna
    • 1 burkmajs- avrunnen
    • 0,5 ltortillachips
    • 150 gfetaost
    • 200 ggratängost

    Till servering

    • 1rödlök- finhackad
    • 2tomater- hackade
    • 1jalapeño- skivad
    • oreganoblad
    • 1 krmchiliflingor
    • limeklyftor
    • 2 dlyoghurt

    Gör så här

    1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter.

    2. Rör i tomatpurén och fräs 1 minut. Tillsätt tomaterna, koka upp och sjud såsen ca 25 minuter. Blanda i oregano.

    3. Ansa och hacka salladslöken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs tills den blir grynig, ca 10 minuter. Strö över tex mex- kryddan och fräs under omrörning ca 1 minut.

    4. Sätt ugnen på 175 grader.

    5. Varva chips, färs, bönor, majs, smulad fetaost, gratängost och tomatsås i två lager i en gratängform, spara lite chips och ca 1/4 del av gratängosten till toppingen.

    6. Sätt gratängen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Toppa med de sparade chipsen och gratängosten och sätt i mitten av ugnen 5-10 minuter, eller tills gratängen fått fin färg. Blanda rödlök, tomater, jalapeño och oreganoblad och fördela över gratängen. Smula över chiliflingor. Servera med limeklyftor och yoghurt.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

    Recept från Mitt kök