Köttfärsgratäng med jalapeñosalsa

Recept på köttfärsgratäng. Tex mex älskar både stora och små. Har du ont om tid, kan du använda köpt tomatsås i stället för hemlagad. Svalkande yoghurt och syrliga limeklyftor passar bra att bjuda till.

Lena Söderström
Köttfärsgratäng med jalapeñosalsa
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 msk oregano - hackad

Fyllning

  • 1 knippa salladslök
  • 2 msk olivolja
  • 500 g lammfärs - eller nötfärs
  • 1 påse tex mex-krydda - t ex tacokrydda
  • 1 burk svarta bönor - sköljda och avrunna
  • 1 burk majs - avrunnen
  • 0,5 l tortillachips
  • 150 g fetaost
  • 200 g gratängost

Till servering

  • 1 rödlök - finhackad
  • 2 tomater - hackade
  • 1 jalapeño - skivad
  • oreganoblad
  • 1 krm chiliflingor
  • limeklyftor
  • 2 dl yoghurt

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter.

  2. Rör i tomatpurén och fräs 1 minut. Tillsätt tomaterna, koka upp och sjud såsen ca 25 minuter. Blanda i oregano.

  3. Ansa och hacka salladslöken. Fräs löken i oljan ca 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs tills den blir grynig, ca 10 minuter. Strö över tex mex- kryddan och fräs under omrörning ca 1 minut.

  4. Sätt ugnen på 175 grader.

  5. Varva chips, färs, bönor, majs, smulad fetaost, gratängost och tomatsås i två lager i en gratängform, spara lite chips och ca 1/4 del av gratängosten till toppingen.

  6. Sätt gratängen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Toppa med de sparade chipsen och gratängosten och sätt i mitten av ugnen 5-10 minuter, eller tills gratängen fått fin färg. Blanda rödlök, tomater, jalapeño och oreganoblad och fördela över gratängen. Smula över chiliflingor. Servera med limeklyftor och yoghurt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök