Köttfärsbiffar med kantarellsås

Recept på köttfärsbiffar i panna med kantarellsås. Servera färsbiffarna med kantarellsås och kokt mathavre med broccolibuketter.
Mitt Kök
Köttfärsbiffar med kantarellsås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Kantarellsås

  • 1 schalottenlök
  • 2 bacon - skivor
  • 200 g kantareller - gula
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar
  • timjan

Köttfärsbiffar

  • 500 g älgfärs - eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk timjan
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • smör

Till servering

  • plommontomater
  • mathavre - kokt
  • broccolibuketter

Gör så här

  1. Kantarellsås: Skala och hacka löken. Skiva baconen i smala strimlor. Fräs lök och bacon i smöret i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt svampen och fortsätt fräsa tills vätskan är klar. Strö över mjöl och späd med matlagningsgrädden under omrörning. Smaksätt med tomatpuré, salt, peppar och timjan.

  2. Köttfärsbiffar: Skala och hacka löken fint. Blanda gul lök, älg- eller nötfärs, chilisås, timjan, ägg, salt och svartpeppar till en jämn smet.

  3. Hetta upp smöret i en stekpanna. Platta ut färsen i pannan till en stor biff. Sänk värmen något och stek den i cirka 3 minuter. Dela biffen i fyra delar. Vänd dem och stek färdigt på andra sidan i 3 minuter. Häll såsen i pannan mellan biffarna och låt den bli varm. Strö över lite färsk backtimjan och garnera med bladpersilja och en tomat.

  4. Servera biffarna med små plommontomater och kokt mathavre blandat med broccolibuketter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök