Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Köttbullar – klassiskt recept

Recept på köttbullar - en klassiker som aldrig går ut tiden. Här är ett klassiskt grundrecept på hemgjorda köttbullar att laga och servera till middag med potatismos, lingonsylt, gräddsås och pressgurka. Perfekt vardagsmat men också ett givet inslag på julbord och till påsk.

Vill du ha en annorlunda smak på köttbullarna kan smeten smaksättas med 1 tsk stött kryddpeppar och 1/2 tsk mald kanel - perfekta kryddor till julköttbullar till exempel.

Allt om Mat
Köttbullar – klassiskt recept
Köttbullar – klassiskt recept
Köttbullar – klassiskt recept

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 gula lökar
  • 50 g smör - + 50 g
  • 1 msk farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 msk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ströbröd, grädde och mjölk och låt svälla i ca 10 min.

  2. Skala och finhacka löken. Stek den i 50 g smör tills den fått fin färg. Tillsätt farinsockret och låt det smälta in i löken. Låt löken kallna.

  3. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök, ägg, salt och peppar. Forma färsen till runda köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda.

  4. Stek köttbullarna runtom i omgångar i 50 g smör i en stekpanna i ca 5 min.

Vad tyckte du om receptet?

Köttbullar i ugn?

Om du har rullat väldigt många köttbullar, och vill spara tid, kan du även steka köttbullarna i ugnen. Lägg dem då i smord långpanna eller på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem gyllenbruna, mitt i ugnen, på 250 grader, 8-10 minuter.

Fler goda recept på köttbullar:

Läs mer: 

Recept på Janssons frestelse

Recept på enkel risgrynsgröt

Grönkålssallad med rostade mandlar