Köttbullar – klassiskt recept

Recept på köttbullar - en klassiker som aldrig går ut tiden. Här är ett klassiskt grundrecept på hemgjorda köttbullar att laga och servera till middag med potatismos, lingonsylt, gräddsås och pressgurka. Perfekt vardagsmat men också ett givet inslag på julbord och till påsk. Vill du ha en annorlunda smak på köttbullarna kan smeten smaksättas med 1 tsk stött kryddpeppar och 1/2 tsk mald kanel - perfekta kryddor till julköttbullar t ex.
Allt om Mat
Köttbullar – klassiskt recept

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk salt
  • 2 gula lökar
  • 50 g smör - + 50 g
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Blanda ströbröd, grädde och mjölk och låt svälla ca 10 minuter.

  2. Skala och finhacka löken. Stek den i 50 g smör tills den fått fin färg. Tillsätt farinsockret och låt det smälta in i löken. Låt löken kallna.

  3. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök, ägg, kryddor, salt och peppar. Forma färsen till runda köttbullar som läggs på en vattensköljd skärbräda.

  4. Stek köttbullarna runt om i omgångar i 50 g smör i en stekpanna ca 5 min.

Vad tyckte du om receptet?

Köttbullar i ugn?

Om du har rullat väldigt många köttbullar, och vill spara tid, kan du även steka köttbullarna i ugnen. Lägg dem då i smord långpanna eller på en plåt med bakplåtspapper. Stek dem gyllenbruna, mitt i ugnen, på 250 grader, 8-10 minuter.

Fler goda recept på köttbullar: