Rökiga cocktailköttbullar

Härligt matig plockmat med rökig smak från chipotlepepparn och BBQ-såsen. Cocktailköttbullarna passar utmärkt till buffén eller som matigare cocktailtilltugg.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 500 g blandfärs
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 msk konc oxfond
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 dl bladpersilja - hackad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 2 krm chipotlechilipulver
  • 2 - 3 msk smör - eller rapsolja

Glaze

  • 2 dl bbq-sås - rökig
  • 1 - 2 röda chili - t ex spansk peppar eller 1-2 tsk finhackad röd paprika
  • 0,5 - 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Blanda ströbröd och grädde och låt stå ca 10 min. Blanda i ägg och fond. 

  2. Skala och finhacka löken. Blanda ner lök och persilja i ströbrödsblandningen. Tillsätt färsen och krydda med salt, peppar och chipotlepeppar. Överarbeta inte färsen.

  3. Rulla små köttbullar av färsen med våta händer och lägg i en eller två låga formar. Ställ in dem i frysen 15-20 min.

  4. Stek köttbullarna i smör eller olja i omgångar i en stor panna 3-5 min runt om så de får fin färg. Låt kallna. 

  5. Vid servering: Lägg köttbullarna i en stor stekpanna och ringla över barbeque-såsen. Skaka försiktigt om så att såsen täcker alla köttbullar. Värm 3–4 min i såsen.

  6. Klyv chilin på längden och skrapa ut kärnor och fröfästen med en liten sked. Finhacka chilin. Hacka koriandern grovt. Strö chili och koriander på köttbullarna och servera med cocktailpinnar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!