Köttbullar av frikadeller - för dig som vill förbereda stor sats köttbullar

Förberedda frikadeller blir fina julköttbullar. Frikadeller är köttbullar som får sjuda i stället för att stekas. Frikadellerna fryses sedan in i påsar. När sedan julbordet dukas upp så steker du få dem i smör så att de får fin färg, och med några stänk soja kommer smaken fram.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1 gul lök - stor
  • 2 msk smör - + 3 msk
  • 2 potatisar - kalla, kokta
  • 2 ägg
  • 2 msk dijonsenap
  • 2,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 800 g blandfärs - finmald, eller nötfärs
  • 2,5 l vatten
  • 2,5 msk kalvfond - konc
  • 2 msk soja - kinesisk
  • 2 msk persilja - finhackad

Gör så här

  1. Skala och hacka löken mycket fint. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna och stek löken mjuk på medelvärme utan att den tar färg, ca 5 minuter.

    Foto: Ulf Svensson

  2. Skala och riv potatisarna fint. Blanda med den stekta löken, ägg, senap, salt, socker, peppar och färs.

    Foto: Ulf Svensson

  3. Blanda om ordentligt, bäst går det med bara händerna. Låt färssmeten stå kallt ca 20 minuter.

  4. Gör några provköttbullar och stek för att kolla att de blir lagom fasta. Blir de för lösa, blanda ner potatismjöl i smeten och prova igen.

    Foto: Ulf Svensson

  5. När färssmeten är bra, rulla jämna små köttbullar med blöta händer så det inte klibbar och lägg dem på en blöt skärbräda eller stort fat.

  6. Koka upp vatten och kalvfond. Låt ca 20 köttbullar åt gången sjuda ca 5 min i vattnet. Lyft upp dem med hålslev och låt dem rinna av.

    Foto: Ulf Svensson

  7. Lägg de kokta frikadellerna i fryspåsar när de svalnat och frys in dem.

  8. Stek köttbullarna i omgångar i 3 msk smör ca 10 minuter när de ska ätas.

    Foto: Ulf Svensson

  9. Tips! Potatis i stället för ströbröd, mjölk och ägg gör köttbullarna extra saftiga och binder ihop smeten. Gör gärna dubbel sats! Det är alltid bra att ha lite köttbullar i frysen. Frikadeller passar inte bara till jul utan är perfekta att tina och värma i till exempel en god tomatsås och servera till pasta med lite riven parmesan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!