Korv med två smaksättningar

Här är ett grundrecept med två smaksättningar. Variera kryddningen efter egen smak.
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

Grundsmet

  • 3 kg fläskkarré - benfri
  • 600 g potatis
  • 1 l mjölk - (3 %)
  • 3 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald
  • 10 m grisfjälster

Julkorv

  • 2 msk senapsfrön - gula
  • 1 msk kryddpeppar - grovt krossad
  • 2 tsk ingefära - mald

Chilikorv

  • 1 knippa persilja
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk anchochilipulver
  • 2 tsk cayennepeppar
  • 5 vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk. Skala och låt kallna. Koka upp mjölken och låt den kallna.

  2. Skär köttet i mindre bitar. obs: det ska inte putsas. Mal kött och potatis i en köttkvarn. Blanda med mjölken. Krydda med salt och peppar. Dela upp färsen i två bunkar.

  3.  Julkorv: Blanda den ena färsen med senapsfrön, kryddpeppar och ingefära. Gör ett stekprov* och kontrollera att färsen är lagom kryddad.

  4. Chilikorv: Hacka persiljan. Smaksätt den andra färsen med persilja, paprikapulver, anchochilipulver och cayenne-

    peppar. Skala och pressa i vitlöken. Gör ett stekprov och kontrollera att färsen är lagom kryddad.

  5. Skölj igenom fjälstren med kallt vatten. Fyll först julkorvssmeten i fjälster och knyt till ca 25 cm långa korvar. Fyll sedan chilikorvssmeten i resten av fjälstren och knyt till ca 15 cm långa korvar.

  6. Frys in korven eller tillaga den direkt. Julkorven pickas och sjuds i lättsaltat vatten med lagerblad och kryddpeppar ca 15 min. Chilikorven pickas och steks på medelstark värme runt om ca 15 min.

  7. *Ta en liten klick korvsmet och stek i smör i en stekpanna.

Foto: Charlie Drevstam

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!