Korianderdressade palsternackor med stekt lax och limesås

Recept på korianderdressade palsternackor med stekt lax och limesås. Tänk grönt till laxen. Rostade palsternackor får sällskap av en smakrik korianderpesto.
Anna Wendt
Servera palsternackorna med lax och limesås.
Servera palsternackorna med lax och limesås. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 800 g palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 4 bitar laxfilé - (à 125 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör

Limesås

  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 lime
  • 0,5 tsk sambal oelek
  • 2 krm salt

Korianderpesto

  • 1 vitlöksklyfta
  • 25 g parmesan
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk balsamvinäger - vit
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Limesås: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda crème fraichen med limesaft, -limeskal och sambal oelek. Krydda med salt. Låt stå i kylen fram till servering.

  2. Sätt ugnen på 200°. Skala palsternackorna och skär dem i stänger. Lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills palsternackorna fått lite färg och känns mjuka men med lite tuggmotstånd.

  3. Pesto: Skala vitlöksklyftan. Riv osten. Mixa alla ingredienser med mixerstav. Krydda med flingsalt och peppar.

  4. Krydda laxbitarna med salt och peppar. Stek dem i smör ca 4 min på varje sida.

  5. Blanda palsternackorna med korianderpeston. Servera med lax och limesås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!