Koreansk festgryta med nötkött och rotfrukter

En koreansk köttgryta i buljong med mycket grönsaker och tydlig sötma från mirin, sirap och de torkade jujubebären.
Byung-Soon Lim von Bergen
Koreansk festgryta med nötkött och rotfrukter
Koreansk festgryta med nötkött och rotfrukter
Koreansk festgryta med nötkött och rotfrukter
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kg oxbringa - (sågad antigen på tvären så att man kan skära -mellan revbenen för att göra dem ätvänliga, eller lite större knäckta fungerar lika bra) eller högrev + några märgben
  • 400 g rättika - (skuren i tjocka slantar/halvmånar eller kuber 5 x 5 cm)

  • 4 morötter - (skurna i slantar, 1–1 1/2 cm)
  • 2 gula lökar - stora (skurna kuber, 3 x 3 cm)
  • 1 purjolök - (skuren i slantar, 2 cm)
  • 10 kastanjer - (färska och skalade)
  • 10 jujubebär - (hela och torkade)

Marinad

  • 1 dl soja - ljus
  • 1 dl mirin
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 dl purjolök - hackad
  • 2 msk vitlök - krossad
  • 2 msk sesamolja
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • ris

Gör så här

  1. Skölj oxbringan i kallt vatten och skär köttet i bitar. Lägg köttet och eventuellt märgben i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och häll bort vattnet när det bildats skum på ytan. Fyll på med nytt vatten så att det precis täcker. Låt koka tills köttet är mört, 1–1 1/2 timme.

  2. Marinad: Blanda alla ingredienser.

  3. Ta upp köttet och eventuellt märgben ur grytan. Sila buljongen och häll tillbaka den i grytan. Lägg köttet i en separat skål tillsammans med marinaden och låt stå ca 15 min.

  4. Skala och skär alla grönsakerna och lägg allt förutom purjolöken och den gula löken, i buljongen. Låt koka 20–30 min.

  5. Lägg köttet i grytan tillsammans med purjolök och gul lök. Koka ytterligare 10–15 min utan lock så att buljongen reduceras något. Servera grytan med ris.

Vad tyckte du om receptet?