Kolja med rödbetor och sommargrynsallad

Kolja med rödbetor i brynt smör- och balsamsky och sommargrynsallad är både salt och syrlig. Med förkokta rödbetor går det snabbt att laga till den här rätten som funkar lika bra till vardag som till fest.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g koljafilé
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 kruka dill
  • 100 g babyspenat
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Sås

  • 500 g rödbetor - förkokta
  • 50 g smör
  • 1 msk honung - flytande

Tillbehör

  • 3 dl gryn - valfritt, t ex röd quinoa eller couscous

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Ansa och hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda med 1 msk olja, 1 msk vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Koka grynen enligt anvisning på förpackning.

  2. Skär fisken i portionsbitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen 10–12 min.

  3. Repa och grovhacka dillen. Vänd ihop den marinerade fänkålen med dill och spenat.

  4. Skär rödbetorna i klyftor. Bryn smöret i en stekpanna tills det slutat skumma och doftar nötigt. Sänk värmen. Tillsätt honung, 1 msk vinäger och 1 krm salt. Lägg i rödbetorna och låt dem bli varma i smöret.

  5. Servera fisken med gryn, fänkålsssallad, rödbetor och sås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!