Klassiska kolasnittar – enkelt recept

Enkelt recept på kolasnittar, även kallade kolakakor eller sirapskakor. En mjukseg, lite knäckig kaka som älskas av både stora och små. Den klassiska kakan är väldigt lättbakad och får en god smak av kola. Skär längderna i snittar innan de kallnar. Förvara i burk med tättslutande lock så håller sig kakorna knapriga. 

Eva Nordlinder
Klassiska kolasnittar – enkelt recept
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk sirap - ljus

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner tillsammans med sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Dela degen i tre delar och rulla dem till längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något.

  3. Grädda längderna mitt i ugnen i 10–12 min.

  4. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Ju mer snett snittarna skärs i ju längre blir kakor. Låt kakorna kallna på plåten.

Vad tyckte du om receptet?

Flera klassiska kakor hittar du här: