Kolapaj med vinbär

Recept på söt kolapaj med syrliga och vackra vinbär.

Åsa Swanberg
Kolapaj med vinbär
Foto: Åsa Svanberg

Ingredienser

  • 2,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 115 g smör - kylskåpskallt
  • 0,5 dl strösocker

Kolafyllning

  • 75 g smör
  • 2,25 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk flingsalt

Garnering

  • 3 dl vinbär - röda, vita och svarta

Till servering

  • vaniljglass - eller vispad grädde

Gör så här

  1. Mixa ihop havregryn, mjöl, smör och socker i en matberedare till en deg. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanten i en pajform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Låt den stå i kylen i ca 20 min.

    Sätt ugnen på 225°.

  2. Grädda havrebottnen mitt i ugnen i 12–15 min tills den är ­gyllene. Låt den kallna i formen.

  3. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, sirap och vaniljsocker och låt det koka i 20–25 min, tills smeten är ca 120°.

  4. Häll kolafyllningen i pajskalet och låt pajen stå i kylen i ca 10 min. Strö flingsalt längs kanten på pajen och ställ tillbaka den i kylen för att stelna i ca 3 tim.

  5. Toppa pajen med vinbär och servera den med vaniljglass eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: