Kolakakor – sega och knapriga!

Goda kakor med kolasmak – sega och knapriga på samma gång! Lagom knapriga och perfekt att ha i frysen för kommande fikastunder.
Allt om Mat

Kolakakor

  • 200 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Gluten- och mjölkfria kolasnittar, ca 30 snittar

  • 3 dl glutenfri fin mix - Semper
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 100 g mjölkfritt margarin - tärnat
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk flingsalt

Knapriga kolakakor

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.

  3. Dela degen i fyra lika stora bitar.

  4. Rulla ut varje bit till en ca 35 cm lång rulle.

  5. Lägg rullarna på en bakpappersklädd plåt. Platta till dem lätt med en gaffel.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

  7. Skär längderna när de fortfarande är varma i ca 2 cm breda, lite sneda, bitar.

    Foto: Magnus Carlsson

    En spröd liten kaka, perfekt att ha på lut i frysen.

Gluten- och mjölkfria kolasnittar

  1. 20 MIN + 10 MIN I UGN

  2. Sätt ugnen på 200°. Blanda mjölmix, socker, fiberhusk och bikarbonat. Tillsätt margarin och sirap. Hacka snabbt ihop till en deg.

  3. Dela degen i tre bitar. Forma till längder, ca 30 cm långa. Lägg dem på en plåt och platta ut dem något. Strö på salt. Tryck med en gaffel så att saltet fastnar och kakorna får ett fint mönster.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Skär längderna i ca 3 cm breda kakor på sneddden. Låt kakorna kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!