Kolakaka med flingsalt

Recept på kolakaka. Kladdkaka som toppas med en mörk choklad– och kolasmet.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • 2,5 dl rörsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kaffe - kallt starkt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • smör - till formen

Kolasmet

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl rörsocker
  • 2 msk sirap - mörk
  • 100 g mörk choklad
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en smord form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

  2. Smält smöret och låt svalna.

  3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljpulver, bakpulver och kaffe. Sikta i mjöl och kakao. Rör i det smälta smöret. Häll smeten i formen.

  4. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter. Låt kakan svalna i formen.

  5. Kolasmet: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka ihop cirka 10 minuter.

  6. Dela chokladen i bitar. Blanda i den och fortsätt koka några minuter till en blank smet. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret.

  7. Låt smeten svalna. Ställ kastrullen en liten stund i kylen så att smeten tjocknar något.

  8. Häll smeten över bottnen. Strö på lite flingsalt. Förvara kakan i kylen så att kolasmeten stelnar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök