Kokt sparris med vaktelägg och brynt smör

Så här enkelt och gott kan du servera sparrisen till påsk. Vaktelägg finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i butiker med utländska livsmedel.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 600 g grön sparris - färsk, ca
  • 6 - 8 vaktelägg
  • 50 g smör
  • 1 dl mandelspån - rostade
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skölj sparrisen. Skär av cirka 3 centimeter av den nedersta, hårda delen på sparrisen.

  2. Lägg vakteläggen i kokande vatten och koka de mjuka i 3 minuter eller hårdkokta i 4 minuter. Spola äggen under kallt vatten. Skala och dela äggen.

  3. Lägg smöret i en stekpanna och låt det smälta på medelstark värme. Bryn det sedan under omrörning tills smöret blir ljusbrunt.

  4. Lägg sparrisen i en vid panna eller låg gryta med knopparna åt samma håll. Häll på kokande lättsaltat vatten så att det precis täcker. Sjud späd sparris i 2–3 minuter, vanlig sparris 4–6 minuter. (Prova med provnål, koktiden beror på tjockleken och hur nyskördad sparrisen är.)

  5. Ta upp sparrisen och lägg den på ett fat. Toppa med ägghalvorna och mandelspån. Ringla över smöret. Salta.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!