Kokt krabba med dippsåser

Kokt krabba ”i sin enkelhet” med endast några goda såser kan vara det absolut bästa sättet att njuta av den. Dela krabban på bredden med en vass kniv, och vill du vara snäll mot dina gäster kan du knäcka klorna i förväg.
Monica Eisenman
Lisa Eisenman Frisk
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 4 krabbor - kokta

Hovmästarsås, 2 dl

  • 2 msk strösocker
  • 2 msk senap - mild
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl dill - hackad

Krämig sweet chilisås med lime, sesamolja och koriander, 3 dl

  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,75 dl sweet chilisås
  • 2 msk lime - pressad
  • 1 msk koriander - hackad
  • 0,25 tsk sesamolja
  • 0,5 krm salt

Avokadoaioli, 2 dl

  • 1 avokado
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 äggula
  • 1,5 tsk vitvinsvinäger
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 1 dl rapsolja

Gör så här

  1. Hovmästarsås: Rör ihop socker, senap, dijonsenap, vinäger, salt och peppar tills sockret har lösts upp. Vispa i oljan, lite i taget och sedan i en tunn stråle. Rör ner dill.

  2. Krämig sweet chilisås: Rör ihop alla ingredienser.

  3. Avokadoaioli: Det är viktigt att alla ingredienser håller samma temperatur annars finns det risk att aiolin spricker. Halvera, kärna ur och gröp fruktköttet ur avokadon. Mixa avokadon till en puré. Skala och pressa i vitlöken. Vispa i ägg- gula, vinäger, senap och salt. Tillsätt oljan under ständig vispning, först dropp- vis och sedan i en tunn stråle till en krämig konsistens.

Vad tyckte du om receptet?