Kokostoppar - enkelt recept

Tips! Kokostopparna kan smaksättas med till exempel saffran, finhackad choklad, rivet skal av apelsin, lime eller citron.
Roy Fares
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 110 g ägg - (2 ägg)
  • 90 g strösocker - (1 dl)
  • 6 g vaniljsocker - (2 tsk)
  • 200 g kokosflingor - (5 ½ dl)
  • 100 g choklad - valfri, att garnera med

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluftsfunktion. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt kokosflingor och smör och rör ihop till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i 20–45 minuter (då blir det lättare att göra fina toppar).

  2. Klicka med hjälp av två matskedar ut smeten i cirka 15 högar på en plåt med bakplåtspapper. Forma till kakorna med fingrarna, och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Låt kokostopparna svalna på ett galler.

  3. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Lägg ett bakplåtspapper under gallret och ringla chokladen över kakorna med hjälp av en tesked. Låt chokladen stelna och förvara sedan kokostopparna i en burk med lock.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök