Kokostoppar - enkelt recept

Tips! Kokostopparna kan smaksättas med till exempel saffran, finhackad choklad, rivet skal av apelsin, lime eller citron.
Roy Fares
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 110 g ägg - (2 ägg)
  • 90 g strösocker - (1 dl)
  • 6 g vaniljsocker - (2 tsk)
  • 200 g kokosflingor - (5 ½ dl)
  • 100 g choklad - valfri, att garnera med

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluftsfunktion. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt kokosflingor och smör och rör ihop till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i 20–45 minuter (då blir det lättare att göra fina toppar).

  2. Klicka med hjälp av två matskedar ut smeten i cirka 15 högar på en plåt med bakplåtspapper. Forma till kakorna med fingrarna, och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Låt kokostopparna svalna på ett galler.

  3. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Lägg ett bakplåtspapper under gallret och ringla chokladen över kakorna med hjälp av en tesked. Låt chokladen stelna och förvara sedan kokostopparna i en burk med lock.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!