Kokosmarängtårta med citrongrädde och bär

Marängbotten som är smaksatt med kokos rullas ihop som en rulltårta. Somrigt och härligt!
Mitt Kök
Kokosmarängtårta med citrongrädde och bär
Foto: Thomas Carlén

Botten

  • 6 äggvitor
  • 4 dl strösocker
  • 2,5 kokosflingor - + 1/2 dl
  • 0,75 dl majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk vaniljsocker

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd
  • 500 g jordgubbar
  • 150 g blåbär

Till garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 8 - 10 jordgubbar
  • citronmeliss
  • 0,5 citron - zestat skal
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Vispa äggvitorna till skum med ballongvisp eller elvisp. Tillsätt strösockret under tiden du vispar. Vispa till en blank och fast marängsmet. Blanda 2 1/2 deciliter kokosflingor med majsstärkelse och vaniljsocker. Vänd ner blandningen i marängsmeten med en slickepott.

  2. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut långa strängar, tätt bredvid varandra, längs med långsidan på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1/2 deciliter kokosflingor. Grädda i mitten av ugnen, cirka 20 minuter.

  3. Låt botten svalna på papperet på ett bakgaller. Vänd botten på ett nytt papper, så att undersidan kommer uppåt. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet.

  4. Vispa grädden tjock och blanda med lemoncurd. Bred den över botten. Spara 10 jordgubbar till garneringen. Skär resten i bitar och fördela över grädden. Strö över blåbären. Låt botten ligga 5 minuter med fyllningen – då blir den lättare att rulla ihop.

  5. Rulla ihop från långsidan, som en rulltårta och lägg upp på fat. Vispa grädden till garnering och spritsa rosor på toppen. Garnera med jordgubbar, citronmeliss, zestat (strimlat) citronskal och sikta över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök