Kokoskaka med rostad vinterfrukt

Kokoskaka med rostad vinterfrukt passar både till kaffe och som dessert. Syrlig färskostfrosting och ugns­bakad frukt passar fantastiskt bra till den mjuka kakan med smak av kokos och hasselnöt.
Tove Nilsson
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl yoghurt - turkisk
  • 100 g smör
  • 1 dl kokosmjöl
  • 0,5 dl hasselnötsmjöl
  • 1 tsk bakpulver

Rostad frukt

  • 1 mango
  • 1 papaya - liten
  • 0,5 ananas
  • 2 apelsiner
  • 1 msk florsocker
  • 2 passionsfrukter
  • 0,5 kruka mynta

Frosting

  • 2 msk smör - rumsvarmt
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 msk lime - pressad
  • 75 g färskost - naturell

Garnering

  • mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och ­pösigt. Vänd i yoghurten. Smält smöret och blanda i smeten.

  2. Blanda kokosmjöl, hasselnötsmjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen i smeten. Rör snabbt ihop till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med smort bakplåts­papper.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Ta ut kakan och sänk ugnsvärmen till 150°.

  5. Frukt: Skala, kärna ur och skär mango och papaya i bitar. Skala och halvera ananasen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i bitar. Skär bort skalet på apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor. Blanda frukten på en plåt. Sikta över florsocker.

  6. Rosta frukten mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut, låt svalna. Halvera och gröp ur passionsfrukten. Häll passionsfruktskärnorna över ­frukten.

  7. Frosting: Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt vaniljsocker, ­limesaft och färskost och rör till en slät frosting.

  8. Toppa kakan med frosting, frukt och mynta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!