Kok-grillat spjäll på amerikanskt vis

Spjället kokas dagen innan i en lag smaksatt med äppeljuice, rökextrakt och goda kryddor. När köttet sedan grillas penslas det med en härlig, hett kryddad grillsås. Resultatet blir ett spjäll med den rätta amerikanska BBQ-smaken.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg revbensspjäll - tjockskuret, gärna lite mer
  • 2 dl äppeljuice - koncentrerad
  • 8 dl vatten
  • 1 dl rökextrakt
  • 2 tärningar hönsbuljong - - el grönsaks
  • 1 gul lök - stor, skuren i bitar
  • 2 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn - grovkrossade
  • 10 vitpepparkorn - grovkrossade
  • 2 tsk salt

Het-söt glace, ca 2 dl

  • 1 dl vatten
  • 0,5 tärning hönsbuljong - smulad, - el grönsaks
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk sirap - ljus eller mörk
  • 1 msk soja - kinesisk, mörk
  • 0,5 tsk tabasco
  • 1 vitlöksklyfta - pressad
  • 1 tsk arrowrot - eller maizena

Servering

  • 1 potatissallad
  • 1 potatissallad
  • 1 sallad - på tomater och lök

Gör så här

  1.  Spola spjället under varmvattenkranen.

  2. Koka upp alla övriga ingredienser i en vid gryta eller traktörpanna. Lägg ner spjället med köttsidan ner och koka sakta under lock ca 30 min.

  3. Vänd på spjället och koka sakta ytterligare 30 min. Ta upp spjället och låt det kallna. Sila buljongen, kyl och frys in – bra att ha till nästa kok.

  4. Blanda ingredienserna till glacen i en liten kastrull. Koka upp under omrörning och sjud ett par minuter. Smaka av, den ska vara ordentligt kryddig. Om inte, sätt till mer tabasco. Kyl såsen. Hit kan allt förberedas någon dag i förväg och förvaras i kylen.

  5. Skär spjället i ribbor. Pensla det runt om med glacen. Grilla 4–5 min på varje sida och pensla ytterligare ett par gånger under grillningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!