Knaprigt fröknäcke med nässlor

Snabbt och enkelt knäcke som lätt kan göras glutenfritt.

Åsa Swanberg
Knaprigt fröknäcke med nässlor
Foto: ASA SWANBERG SWANBERG PROD. / ASA SWANBERG

Ingredienser

  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,25 dl pumpakärnor
  • 0,75 dl solroskärnor
  • 2 dl vetemjöl - eller majsmjöl
  • 1 dl nässlor - torkade
  • 1 tsk havssalt
  • 2 tsk mörk sirap
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 dl vatten

Topping

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 msk flingsalt
  • 1 msk nässlor - torkade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm. Blanda ihop alla ingredienser förutom olivolja och vatten i en bunke.

  2. Tillsätt olivoljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Tillsätt lite extra vatten om smeten skulle bli för hård.

  3. Vänd ut smeten på bakplåtspappret och lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå. Tryck eller kavla ut smeten över hela det undre bakplåtspappret, smeten ska bli ett tunt lager. Lyft bort det övre pappret.

  4. Strö över pumpakärnor, flingsalt och nässlor och skär försiktigt plattan i rutor, gärna med en pizzaslicer. Grädda brödet mitt i ugnen i 50–60 min. Låt det kallna helt och bryt det sedan i bitar.

Vad tyckte du om receptet?