Knäckig äppelpaj

Knäckig äppelpaj blir knäckig och god av rårörsocker och sirap. Välj en äppelsort som är frisk och syrlig som Discovery, Rubinola eller Gravensteiner.
Anna Wendt
Knäckig äppelpaj
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g äpplen
  • 150 g smör
  • 2 dl rårössocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk bakpulver

Tillbehör

  • grädde - lättvispad, eller vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull med socker, sirap och grädde. Ta kastrullen från värmen och blanda ner havregryn, mjöl, kanel, ingefära, flingsalt och bakpulver.

  2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Fördela smeten över.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?