Knäckig äppelpaj

Knäckig äppelpaj blir knäckig och god av rårörsocker och sirap. Välj en äppelsort som är frisk och syrlig som Discovery, Rubinola eller Gravensteiner.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g äpplen
  • 150 g smör
  • 2 dl rårössocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk bakpulver

Tillbehör

  • grädde - lättvispad, eller vaniljsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull med socker, sirap och grädde. Ta kastrullen från värmen och blanda ner havregryn, mjöl, kanel, ingefära, flingsalt och bakpulver.

  2. Halvera, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en smord pajform. Fördela smeten över.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!