Knäck med hallon och hasselnötter

Knäcken ska vara fast eller hård i rumstemperatur, då lossnar den lättare från papperet. Hallon ger en fruktig och frisk smakbrytning i knäcken, och hasselnötterna gör att den smakar som nötkola.
Hallon ger en fruktig och frisk smakbrytning i knäcken, och hasselnötterna gör att den smakar som nötkola.
Hallon ger en fruktig och frisk smakbrytning i knäcken, och hasselnötterna gör att den smakar som nötkola. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap - ljus
  • 1 msk smör
  • 1 dl hasselnötter - rostade
  • 1 msk hallon - frystorkade  eller hallonpulver

Gör så här

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp. Använd en sockertermometer och sjud till att den visar 138°, ca 30 min.

  2. Ställ ut formarna på en plåt lätt smord med smör så välter de inte när de fylls. Halvera nötterna och fördela dem i formarna.

  3. Vispa ner smöret när knäcken är färdigkokt. Gör kulprov.

  4. Fyll formarna med knäcksmeten. Strö över frystorkade hallon eller hallonpulver.

  5. Kulprov

     

    Häll upp kallt vatten i ett glas. Droppa i ca 1 tsk av knäcksmeten. Om smeten stelnar och kan rullas till en kula är den färdig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!