Klifrallor med frön

Saftiga frallor med mycket smak och lagom med sötma. Recept av Åsa Swanberg.
Mitt Kök
Foto Åsa Swanberg
Foto Åsa Swanberg

Dag 1

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk - kylskåpskall
  • 2 tsk salt
  • 2 dl kruskakli
  • 6 dl vetemjöl special

Dag 2

  • degen från dag 1
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl mjölk - kylskåpskall
  • 0,5 dl smör - smält
  • 0,75 dl sirap - mörk
  • 7 - 8 dl vetemjöl special

Garnering

  • 2 dl fröblandning - till exempel sesam,solros och pumpa

Gör så här

  1. Dag 1: Lös upp jästen i lite av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, salt, kruskakli och vetemjöl. Blanda till en lös deg. Täck bunken med plastfolie och låt fördegen stå kallt till nästa dag.

  2. Dag 2: Blanda degen från dag 1 med smulad jäst, mjölk, smör och sirap. Blanda ner vetemjölet och arbeta degen i maskin i 10 minuter. Låt degen jäsa under duk i 45 minuter.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre bitar. Dela varje del i tio bitar.

  4. Blanda ihop frön i en djup tallrik. Pensla bullarna med vatten och doppa dem i fröblandningen. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.

  5. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

  6. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök