Kliça – kryddig kaka med ingefära, kanel och fänkål

Recept på kliça, en kryddig syriansk julkaka. Traditionell kaka som är som ett mellanting mellan bulle och kaka. Om man vill kan man också fylla bullen med kokos. Formen på kakorna varierar, de kan göras som runda släta bullar, som ringar eller i form av stjärnor eller hjärtan.
Allt om Mat
Kliça – kryddig kaka med ingefära, kanel och fänkål
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,25 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 150 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 15 g jäst för söta degar
  • 0,75 msk kryddblandning - med lika -delar mald muskot, nejlikor, mahlab* (finns bland annat av märket Sevan), fänkål, ingefära och kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 10 dl vetemjöl - ca (600 g)

Pensling

  • ägg

Gör så här

  1. Vispa socker och ägg pösigt. Smält smöret.

  2. Värm mjölken till 37°. Lös upp jästen i mjölken. Vispa ner mjölkblandningen och det smälta smöret, utan det vita i botten, i äggsmeten.

  3. Blanda kryddor, vaniljsocker och bakpulver med mjölet och sikta ner det i blandningen.

  4. Knåda degen försiktigt, men arbeta den inte för mycket, det hela ska bara blandas. Låt jäsa övertäckt ca 2 timmar.

  5. Kavla ut degen och skär den i rutor eller ta ut stjärnor och hjärtan med pepparkaksformar som har diametern ca 8 cm. Låt jäsa på plåt ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  6. Pensla kakorna med ägg och grädda mitt i ugnen 10–12 min. Låt kakorna svalna på galler. Servera direkt eller frys in dem.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Nicme Hanna