Klassiska kardemummaskorpor

Det här är en riktig klassiker! Goda som de är eller med en bit ost och marmelad på. Kardemummakärnor som stöts i mortel ger bästa smaken.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl råsocker
  • 2 tsk kardemumma - stött
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, vaniljsocker, råsocker, kardemumma, bakpulver och smör till en smulig deg.

  3. Tillsätt ägget och mjölken.

  4. Dela degen i två bitar och forma till två rullar, cirka 4 centimeter tjocka, och dela rullarna i cirka 30 bitar. Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna.

  6. Låt skorporna svalna något och dela dem sedan på längden med en gaffel eller med en kniv.

  7. Lägg tillbaka skorphalvorna på plåten och sänk värmen i ugnen till 175 grader. Torka skorporna mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

  8. Ta ut skorporna och låt dem svalna helt. Förvara dem torrt i lufttäta burkar.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Recept på ljuvligt god krusbärsmarmelad 

Recept från Mitt kök