Klassisk stek med äppel- och pepparsås

Recept på klassisk stek med äppel- och pepparsås. Såsen kokas av skyn från köttet. Med potatisgnocchi och varma grönsaker till blir det en härlig söndagsmiddag.

Ingredienser

  • 1,2 kg fransyska - hängmörad
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk smör
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 rödlök
  • 2 kvistar timjan
  • 5 dl vin - rött

Sås

  • 4 dl steksky - ca
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk äppeljuice - konc
  • 1 msk kalvfond - konc
  • 1 msk grönpeppar - torkad
  • 0,5 msk soja - kinesisk
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Tillbehör

  • grönsaker - t ex haricots verts och morötter, varma
  • potatisgnocchi

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det runt om i smör i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter.

  2. Skala och skiva morötter och palsternacka. Skär löken i grova bitar med skalet kvar. Lägg grönsaker och timjan runt om köttet. Häll över vin så att det når upp till halva steken. Täck med aluminiumfolie.

  3. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 58°, beräkna ca 2 timmar. Ta ut och låt köttet svalna innan det skärs i skivor.

  4. Sila stekskyn. Koka upp och tillsätt grädde, äppeljuice, fond, grönpeppar och soja. Koka ihop ca 15 min. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka ca 1 minut.

  5. Servera steken med äppelgräddsås, grönsaker och gnocchi. 

Av Anna Stegs

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!