Klassisk semla med egen mandelmassa

Klassikern! Ursprungssemlan, den klassiska, som man gärna kan äta med varm mjölk.
Mitt Kök
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

Grundrecept semlor

  • 0,25 pkt jäst - (12,5 g)
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 6 dl vetemjöl - + 1/2 dl till utbakningen
  • 0,5 tsk kardemumma - malen
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 150 g mandelmjöl
  • 1 dl strösocker
  • 4 - 6 msk mjölk

Till garnering

  • 3 - 4 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.

  2. Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.

  4. i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

  5. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet (cirka 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med mandelmjöl och socker. Tillsätt mjölken i omgångar och blanda ihop.

  6. Fördela fyllningen i bullarna

  7. Vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick vispad grädde i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Lena Söderström

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!